Funktionell skidåkning

 

Alla som har intresset bör få möjlighet att uppleva tjusningen med att glida utför backarna – farten, snön, naturupplevelsen, glädjen och spänningen i att åka skidor. För personer med funktionsnedsättningar kan dessa upplevelser till exempel kräva anpassad skidutrustning. Det finns många funktionella sätt att åka skidor på. Det är alltså funktionell skidåkning!

Skidåkning är en idrott som enkelt inkluderar utövare med och utan funktionshinder på samma arena samtidigt. Samma liftar och samma backar. Alla skidåkare med funktionsnedsättningar bör välkomnas så långt som möjligt. Här följer anvisningar samt redogörelser för godkända hjälpmedel för funktionshindrade utförsåkare som SLAO, under vissa förutsättningar, tillåter i anslutna nedfarter.

SKIPASS

Om en åkare inte kan åka på egen hand utan är i behov av en ledsagare/medåkare, ska intyg/bevis uppvisas för att medåkaren/ledsagaren ska erhålla ett kostnadsfritt SkiPass. Medåkare/ledsagare, när sådan krävs, har rätt till ett kostnadsfritt SkiPass med samma giltighetstid som det SkiPass skidåkaren med nedsättning har köpt, förutsatt att båda har aktuella licenser. För skicart- eller biskiåkare, ska alltid giltig licens uppvisas.  Då erhåller den medåkare som finns angiven på licensen ett kostnadsfritt SkiPass.

SYNSKADAD SKIDÅKARE
Synskadad skidåkare med ledsagare ska använda gul reflexväst med texten ”Synskadad” respektive ”Ledsagare”. Skylt som upplyser om att synskadade finns i anläggningen bör anslås i liftgatan vid påstigningen.

LIFTÅKNING
Utförsåkare med funktionsnedsättning ska ej släppas före i liftkön. Ofta har t ex skicartåkaren en medåkare eller stående skidkompisar. Skicartåkaren kan vänta vid liften och medföljarna ställer sig i kön.

 

Skidskolor som erbjuder funktionell skidåkning 

Totalskidskolan Åre http://www.totalskidskolan.se/

Skidskolan Hundfjället, Sälen https://www.skistar.com/sv/Salen/Skidskola/Funktionell-skidakning/

Skidskolan i Trysil https://www.skistar.com/sv/Trysil/Skidskola/Funktionell-skidakning/

Skidskolan i Idrefjäll

Skidskolan Tänndalen

Skidskolan Hemavan

Flottbro

  • Skidåkare med funktionsnedsättning löser ordinarie skipass. Medåkare, där det krävs, erhåller fritt skipass under samma giltighetstid som det skipass skidåkaren med funktionell nedsättning har löst, förutsatt att båda har aktuella licenser.
<